Potrgali 600 kg zamrznjenega grozdja sorte Chardonnay!

Po štirih letih smo se ponovno razveselili ledene trgatve. V ponedeljek zgodaj zjutraj so se naši pridni vinogradniki odpravili v vinograd v Ilovcih in v slabi uri pri -7° C potrgali 600 kg zamrznjenega grozdja sorte Chardonnay.

Od letošnje ledene trgatve pričakujemo 180 L vina, kakšno bo to vino, pa bo pokazal čas. Zagotovo pa že zdaj vemo, da bo posebno, prav tako kot so tudi posebni pogoji pridelave.

Ledeno trgatev lahko štejemo kot zadnjo v sezoni ali prvo letošnjo, gre pa za res prav posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Od zadnje so minila štiri leta, zato ker so zanjo potrebni posebni pogoji. Grozdje namreč mora izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode lahko v celoti zamrznejo. Nižja je temperatura, tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. A ni pomembna samo zunanja temperatura, tudi stiskanje grozdja poteka kontrolirano pod lediščem. Glede na to, da narava z vedno bolj milimi zimami le redko omogoča takšne pogoje, je ledena trgatev zagotovo dragocena redkost.